dijous, 9 de setembre del 2010

Fantàstics espinacs



Quan parlem d'espinacs, segurament ens vindrà a la ment la imatge d'un mariner: en Popeye, amb uns braços excepcionalment musculats “devorant” els continguts de llaunes d'aquest vegetal, que durant molts anys s'ha vinculat a l'aportació de ferro a l'organisme. I, de ferro, res de res. El que són els espinacs és una font excel·lent d' àcid fòlic i de fibra, Molt adients per a persones obeses pel seu alt contingut en aigua i gran digestivitat, i també destaquen -i molt- pel seu contingut en betacarotens, precursors de la vitamina A. Si a totes aquestes virtuts hi afegim que són boníssim i molt fàcils de cuinar, ja tenim tema gastronòmic per a aquest mes de setembre. Som-hi doncs. 

Uns quants consells previs
 Per a preparar la majoria de plats que us suggeriré, per a quatre persones caldran tres o quatre manats d'espinacs. Com ja he dit, són mol rics en aigua, i un cop bullits quedaran reduïts gairebé a la meitat. No cal posar-hi massa aigua, perquè en deixen anar molta, ni coure'ls excessivament. Millor al “dente”. I sal, la justa. Si fem tres manats i en sobren, es poden guardar al frigorífic ben escorreguts i fer una truiteta. Es conserven bé un parell de dies.

Una altra qüestió a tenir en compte és que, si no es volen menjar senzillament bullits i amanits amb un bon raig d'oli -que és una bona opció, perquè són molt gustosos- un cop bullits s'han d'escorre molt bé, apretant perquè deixin anar l'aigua. I ara, uns quants suggeriments de plats amb espinacs ja bullit.

Plats senzills i saborosos
És inevitable començar per un dels plats més tradicionals de la nostra cuina: els espinacs a la Catalana. Els espinacs es sofregeixen amb oli d'oliva extra verge i de sabor suau, un bon grapat de panses, unes quantes voltes, i un grapat de pinyons afegit cap a final de la cocció (els pinyons es cremen fàcilment). A mi m'agraden així, perquè domina el sabor de la verdura. De fet, però, la recepta tradicional acostuma a incloure pernil salat o cansalada fumada tallat petit i finet. Perquè no es torri massa, quan l'oli estigui tebi hi tireu el pernil o la cansalada, dues voltes ràpides, i de seguit hi tireu els espinacs (la resta d'aigua que segur que conservaran dels espinacs deturarà el fregit ràpid), i desprès les panses i els pinyons.

També són molt bons a la crema. La meva versió, lleugera però i molt saborosa, consisteix en fer una beixamel amb una base de ceba ratllada fregida amb oli d'oliva extra verge(que no es torri, juts estovada). S'hi afegeixen dues o tres cullerades de farina i la llet semidesnatada que calgui perquè quedi una salsa espesseta. Un cop feta, es barreja amb els espinacs, es posen un una safata per anar al forn, o millor en safates individuals, s'hi afegeix formatge ratllat i un rajolí d'oli al damunt, i es gratina.

Amb pasta també són exquisits. Podem farcir canelons o lasanya, ja sigui amb espinacs prèviament preparats a la Catalana o a la crema i amb el mateix gratinat: formatge ratllat i una mica d'oli d'oliva. També són molt bons bullits, molt ben escorreguts i sofregits amb gambetes petites, i tot plegat barrejat amb espaguetis.

Amb llegums: sofregits amb cigrons o mongetes bullits, en truita o sofregits amb alls tallats finets. Recordeu que els alls es cremen de seguida, per tant cal tirar-los a la paella amb l'oli tebi, dues voltes i ràpidament afegir els espinacs. S'abaixa el foc i que vagi coent uns cinc minuts sense deixar de remenar.

Quan les fulles són petites i molt tendres, val la pena menjar els espinacs crus barrejats amb fruits secs, una mica de formatge fresc i una bona vinagreta.

Que vagi de gust!

3 comentaris:

  1. buf nena! què bons! adoro els espinacs! :)

    ResponElimina
  2. Hola, guapa!
    Gràcies pel comentari que m'has deixat a l'Oasisideserts! No em cal que em diguis qui ets, que ja ho sé: D'Arenys de Munt, amant dels gossos i de la bona cuina, ja més precisat culé... M'ha encantat trobar-te per aquí! Aniré aprenent de les teves receptes, que encara en tinc de desades de quan el Xat...

    ResponElimina