dimecres, 15 de desembre del 2010
Els fantàstics esponsors del Barça
http://www.amnesty.org/es/region/qatar/report-2009
dilluns, 11 d’octubre del 2010
La ciutat del perdó
![]() |
Joan Maragall |
Ahir va fer 150 anys que va nèixer Joan Maragall. Més enllà dels seus poemes, des que vaig llegir un assaig sobre la Setmana Tràgica -amb un annex on es reproduien els tres articles que Maragall va escriure sobre aquests fets per a La Veu de Catalunya i dels quals solament en van publicar dos- quan penso en el gran poeta penso, sobre tot, en l'article que va escriure contra la pena de mort. Aquest, anomenat La ciutat del perdó és l'article que no es va publicar. Aquest article intimista de Joan Maragall i Gorina (1860-1911) demanava el perdó de Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909) que estava a punt de ser afusellat pels fets de la Setmana Tràgica. Al mateix temps denunciava la greu responsabilitat que pertocava a la burgesia catalana en els fets de la Setmana Tràgica (juliol-1909). Enric Prat de la Riba (1870-1917) no va deixar publicar aquest article.
Algunes nobles veus que aquí mateix s´han alçat i altres que n´he sentit per altra banda m´han demostrat que a Barcelona hi ha voluntat d'amor. Mes en totes aquestes veus, aixís com en algunes menys amoroses, un xic iròniques, que també he sentit, hi batega o apareix clarament en un to o altre aquesta pregunta: -¿I quin ha d'ésser l´objecte de1 nostre amor, redemptor de la ciutat?- Jo diria: -El que el cor vos diga en cada moment -.I quan tristament pressento que més d'un hauria de respondre'm: -És que en aquest moment el cor no, em diu res!.
![]() |
Frances Ferrer i Guàrdia |
¿ Com vos podeu estar a casa vostra, i asseure-us a taula voltats de fills i posar-vos al llit amb la muller, i atendre a vostres negocis, i que aquesta visió no se us posi al davant i no us nuï el mos de pa en la gola, i no us glaci el petó als llavis i no us privi d'atendre a tota altra cosa que no sia ella?.
I això no us despertarà l'amor? ¿Encara preguntareu quin puga ésser son objecte, ara, de seguida? ¿Doncs quin altre que aquest? ¿Com podeu pensar en res més del món ara com ara? ¿Ni com heu pogut deixar passar tant temps? I mentrestat ja han mort aixís tres homes,i els que s'esperen...!.
No la sentiu la germanor amb aquests infeliços? No ho vulgueu saber lo que han fet: mireu-los només a dintre els ulls: vegeu! sou vosaltres mateixos: un home com vosaltres; amb això n`hi ha prou: capaç de tot el vostre bé i de tot el vostre mal: com vosaltres del seu. An aquest home, jo no dic que se'l deixi anar i se l´abandoni i se´l torni lliure al seu odi i a les seves malifetes: no, an ell com a nosaltres, ens convé ésser presos d'una manera o altra i redreçats baldament sia a cops de mall, i pastats tots plegats de cap i de nou en l'amor de la ciutat nova encara que sia amb gran sofriment d´ell i nostre, mentres el sofrim junts; però, en compte d'això, ¿matar-lo, matar-lo fredament per un tràmit senyalat i a una hora fixa, com si la justicia humana fos quelcom segur, infal.lible definitiu com la mort que dóna? què us en sembla?.
Si an aquest home l´haguéssiu mort batent-vos com a lleons amb ell al peu d'una barricada o a la porta d'una iglésia, jo no us en podria fer cap càrrec, perquè en tal combat hauríeu demostrat el vostre amor a alguna cosa exposant la vostra vida pel vostre ideal; i per l´amor d´un ideal ;i sa valentia podem ésser absolts de moltes coses. Més ara, qui us absol? ¿On és el vostre ideal, el vostre amor i el vostre sacrifici? ¿on l´heu demostrat el vostre valor? Doncs no vulgueu ésser covards dues vegades. Si llavores el vostre valor havia d'estar en les armes i no el tinguéreu, tingueu-lo almenys ara en el perdó, que és ben bé l´hora.
I ja ho veureu: les vides que haureu salvat us semblaran obra vostra; i an aquests homes que haureu arrencat de les portes de la mort, vos els estimareu com a fills; i ja no els perdreu mai més de vista; i allà on siau us cuidareu d'ells i dels seus semblants, i vostre amor els forçarà a l'amor; i so1s per aquesta obra de perdó amb què començareu, Barcelona ja començarà a ésser una ciutat. Perquè els de fora que ho sàpiguen no diran pas -que no ho puguen dir!-;- An aquest i an aquell els salvaren i redimiren aquests o aquells, els blancs, els negres o els rojos.-; sinó que hauran de dir: - Barcelona ha demanat i obtingut el perdó dels seus condemnats a mort.I per bombes que després hi hagi, Barcelona ja no podrà ésser dita la ''ciutat de les bombes"; sinó que l'anomenada us vindrà d'una altra cosa que és més forta que totes les bombes plegades i que tots els odis i que tota la malícia humana: l'anomenada us vindrà de l'amor, i Barcelona serà dita: "la ciutat del perdó", i des d'aquell punt i hora començarà a ésser una ciutat.
Doncs comencem-la: Al Rei que pot perdonar, als seus Ministres que poden aconsellar-li el perdó, als jutges que poden temperar la justícia amb la pietat: Perdó pels condemnats a mort de Barcelona! Caritat per tots!.
I bella cosa fora que comencessin els més ofesos.
![]() |
Barricades durant la Setmana Tràgica |
dissabte, 2 d’octubre del 2010
Discutir
dimecres, 29 de setembre del 2010
Braç de gitano de patates i bolets
dimecres, 15 de setembre del 2010
Seitan amb albergínies i carbassons
Plat boníssim que ha modificat en termes absoluts la meva negativa sistemètica a cuinar (i menjar) proteïnes vegetals (seitans, tofus i coses semblants). He de dir, però, que seguiré fidel al xai a la brasa (de criança biològica, és clar!). I ara, anem a explicar la meva conversió al seitan.
dissabte, 11 de setembre del 2010
Feliç diada
que mai ningú no la gosà enterrar;
damunt de cada tomba un raig d’estrelles,
sota de cada estrella, un català.
Tan a la vora de la mar dormia
aquella son tan dolça de la mort,
que les sirenes dia i nit oïa
com li anaven desvetllant el cor.
Un dia es féu una claror d’albada
i del fons de la tomba més glaçada
fremí una veu novella, el cant dels cants:
–Foc nou baixa del cel i torna a prendre.
Ja ha sonat l’hora d’esventar la cendra,
o Pàtria de les tombes flamejants!
dijous, 9 de setembre del 2010
Fantàstics espinacs
Quan parlem d'espinacs, segurament ens vindrà a la ment la imatge d'un mariner: en Popeye, amb uns braços excepcionalment musculats “devorant” els continguts de llaunes d'aquest vegetal, que durant molts anys s'ha vinculat a l'aportació de ferro a l'organisme. I, de ferro, res de res. El que són els espinacs és una font excel·lent d' àcid fòlic i de fibra, Molt adients per a persones obeses pel seu alt contingut en aigua i gran digestivitat, i també destaquen -i molt- pel seu contingut en betacarotens, precursors de la vitamina A. Si a totes aquestes virtuts hi afegim que són boníssim i molt fàcils de cuinar, ja tenim tema gastronòmic per a aquest mes de setembre. Som-hi doncs.
dilluns, 6 de setembre del 2010
Gràcies, Vicent, per haver existit.

- PROPIETATS DE LA PENA
- Assumiràs la veu d'un poble,
- i serà la veu del teu poble,
- i seràs, per a sempre, poble,
- i patiràs, i esperaràs,
- i aniràs sempre entre la pols,
- et seguirà una polseguera.
- I tindràs fam i tindràs set,
- no podràs escriure els poemes
- i callaràs tota la nit
- mentre dormen les teues gents,
- i tu sols estaràs despert,
- i tu estaràs despert per tots.
- No t'han parit per a dormir:
- et pariren per a vetllar
- en la llarga nit del teu poble.
- Tu seràs la paraula viva,
- la paraula viva i amarga.
- Ja no existiran les paraules,
- sinó l'home assumint la pena
- del seu poble, i és un silenci.
- Deixaràs de comptar les síl.labes,
- de fer-te el nus de la corbata:
- seràs un poble, caminant
- entre una amarga polseguera,
- vida amunt i nacions amunt,
- una enaltida condició.
- No tot serà, però, silenci.
- Car diràs la paraula justa,
- la diràs en el moment just.
- No diràs la teua paraula
- amb voluntat d'antologia,
- car la diràs honestament,
- iradament, sense pensar
- en ninguna posteritat,
- com no siga la del teu poble.
- Potser et maten o potser
- se'n riguen, potser et delaten;
- tot això son banalitats.
- Allò que val és la consciència
- de no ser res sino s'és poble.
- I tu, greument, has escollit.
- Després del teu silenci estricte,
- camines decididament.
Vicent Andrés Estellés
divendres, 3 de setembre del 2010
I segueixo amb tiberi...

Les escasses entrades del meu bloc delaten que m'agrada cuinar -i menjar, és clar-, i la jardineria. Com que ja ho tinc a mà, o sigui, escrit, i ni als nens ni als minyons no els prometis si no els dons, doncs un proposo un d'aquells esmorzars -o berenars- que és fan dir sí senyor!: pa amb tomàquet amb arengades i raïm. Era un dels preferits del meu pare els diumenges, quan ja començava a fresquejar, i per arrodonir-ho ho acompanyava amb un porronet de vi moscatell ben fresc. De fet, aquesta combinació no ens ha de sorprendre pas en un país on són molt nombrosos els plats de dolç i salat o de carn i peix compartint cassola. Anem, doncs, per feina.
Ingredients: llesques amples de pa de pagès d’un dit de gruix i molla més aviat atapeïda, tomàquets molt madurs, arengades, raïm, sal, oli d’oliva extra verge, alls (opcional).
Preparació: es netegen les arengades i es comencen a coure a la planxa a foc lent. Mentre es van fent “els civils”, preparem un bon pa amb tomàquet amb les llesques una mica torrades (qui vulgui hi pot fregar una mica d’all, no gaire perquè no domini el sabor). Per servir-ho, posem en una safata el pa amb tomàquet amb una arengada tèbia a sobre de cada llesca, i en un bol abundants gotims de raïm ben fresquets. Es tracta de que en cada mos puguem ajuntar el sabor salat de l’arengada i dolç del raïm sobre un exquisit pa amb tomàquet ben sucat. Senzillament voluptuós, sobre tot si fem anar gola avall uns quants traguets de moscatell ben fred.
Que vagi de gust.
No tinc perdó
divendres, 7 de maig del 2010
Delicioses faves i dolcíssims pèsols

Els que vivim a Arenys de Munt som afortunats per molts conceptes. Un dels més destacats són les fruites, les verdures, les hortalisses i els llegums que s’hi conreen, com les cireres, les carxofes, els tomàquets i, quan comença a acostar-se la primavera, les faves i els pèsols. En Josep Pla, al Quadern Gris, canta excel•lències dels pèsols del Maresme, que es conreen en el triangle format per Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Arenys de Mar. Estem, doncs, al rovell de l’ou gastronòmic.
Les faves i els pèsols són llegums que aporten molts beneficis al nostre organisme. La Doctora Pilar Senpau, en el seu llibre Aliments que fan bategar el cor, els recomana per molts motius. Jo en destacaria un que em sembla especialment important: l’alegria. I és que les vitamines de les faves convenen als que estan tristos perquè intervenen en la producció dels neurotransmissors cerebrals que milloren l’estat d’ànim, i la gran potència de les vitamines del grup B dels pèsols, en reforçar el sistema nerviós, anirà de perles als deprimits. Si a això hi afegim el plaer d’una menja tan exquisida, la sensació de ben estar segur que serà molt gran.
Les receptes que tot seguit explicaré són una part importantíssima de la cuina de casa meva en aquesta època de l’any. Ens en fem tips! Pot ser per això (aquests llegums donen bon rotllo) i que és primavera (tot s’ha de dir) estem més contents quan mengem faves i pèsols. La recepta de les faves i els pèsols estofats és la que sempre ha fet –i m’ha ensenyat a fer– la meva mare. La segona, tot i senzilla, és una altra de les seves propostes gastronòmiques habituals. I és que a casa meva ens encanta l’all i oli (en rigor, maonesa amb all).
Faves o pèsols estofats
Ingredients: com que la pell pesa, si són faves s’ha de calcular un kg per persona aproximadament, i si són pèsols, ½. Si volem fer faves i pèsols barrejats (és boníssim!), doncs, per a quatre persones, 3 kg de faves i 1 kg de pèsols. També calen 4 cebes tendres grosses, 4 alls tendres, 2 tomàquets ben madurs (els de la pera són molt adients), 12 talls d’un parell de dits de gruix de botifarra negra per fer faves, 3 talls de cansalada viada tallada a bocins no gaire gruixuts, 2 fulles de llorer, una mica de menta fresca, 1 got generós de vi de Gandesa, oli, sal i aigua mineral..
Preparació: un cop pelades les faves, abans de començar la cocció el millor és tenir tots els ingredients a punt:: la botifarra i la cansalada tallades, les cebes i els alls tendres tallats a tires mitjanes, el tomàquets tallats en 4 trossos, i un cassó amb aigua mineral escalfant-se al foc.
Elaboració: en una olla es sofregeix la cansalada. Quan està rossa (que no es torri massa) s’hi afegeixen les cebes i els alls tendres i el tomàquet, es remena un parell de minuts i s’hi tiren les faves (o els pèsols), el vi, el llorer, una mica de sal, es tapa i es deixa coure a foc lent. Com que l’aigua de vegetació de les cebes i els tomàquets i el vi no seran suficients, de tant en tant s’hi ha d’afegir una mica d’aigua calenta, es sacseja l’olla amb energia (no s’ha de remenar amb cap estri) i es continua la cocció. El temps dependrà de com siguin de tendres els llegums. Quan faltin uns cinc minuts per acabar la cocció, s’hi afegeix la botifarra negra i la menta, que acabarà d’aromatitzar el plat, i es rectifica de sal.
Pèsols amb patates i all i oli
Ingredients: la mateixa quantitat de pèsols de la recepta anterior, 4 patates grosses, oli, alls (al gust), 1 ou ben fresc, sal i aigua mineral..
Elaboració: es tiren els pèsols en una olla amb aigua mineral bullint amb sal. Quan torna arrencar el bull, al cap d’uns cinc minuts s’hi tiren les patates tallades a trossos petits. Mentre tant es fa un bon all i oli (insisteixo en que, si som bons gastrònoms, hem de ser decidits i fer la maonesa amb all amb el morter. La diferència entre això i la batedora és com de la nit al dia). Quan els pèsols i les patates estiguin el punt, s’escorren i es serveixen amb la salsa a part.
Una altra possibilitat són les faves bullides amb all i oli. La recepta és igual que l’anterior (amb les quantitats que correspongui de faves per a 4 persones) però sense patates.
Segur que us hi llepareu els dits!
diumenge, 4 d’abril del 2010
dissabte, 3 d’abril del 2010
Flors a la terrassa
Tot i que he de reconèixer que els darrers mesos no he estat massa pendent de les meves plantes, per no dir gens, la natura és tan agraida que et premia encara que no hagis comprat cap dècim de loteria. Sempre toca. Jo he estat tan afortunada que la meva estimada camèlia -gens rencuniosa- m'ha obsequiat amb les primeres flors i, a més, està fent una brotada de les que es recordaran durant anys i panys.
Aquí la teniu, rosada i ufana, preciosa. Pel cap baix, aquest any hi ha una vintena de ponzelles. Quina felicitat!
dissabte, 6 de març del 2010
Ara va de bó ... i començo amb tiberi

Després de remenar i descobrir el funcionament del blog, he tret les tonteries que hi havia penjat i em poso a la feina. He de donar les gràcies als Areny@utes, que m'han introduït en la blogosfera i han aconseguit que perdi el pànic a tot el que hi té a veure. He d'acabar de donar forma al blog. Tot arribarà. De moment, una recepta de cuina (en publicaré moltes perquè cuinar és una de les meves dèries)
Ara que estem en plena quaresma, una recepta molt pròpia d'aquestes dates. En aquest cas, l'artista cuinera és una amiga meva: la Pepita Ginesta, que fa un bacallà amb cigrons i carxofes de pecat mortal.
Preparació: es netegen les carxofes i es parteixen a trossos mitjanets. Es salen una pensament i es fregeixen una mica en una paella amb oli abundant (que no es coguin massa ni es torrin). Es reserven sobre paper de cuina perquè absorbeixi l’oli sobrer.
En una cassola es fa un sofregit amb la ceba i el tomàquet ratllats i l’all picat. Si es vol, s’hi pot afegir pebrot vermell. En aquest cas, la cocció ha de ser per aquest ordre: primer el pebrot, unes quantes voltes i s’hi afegeix l’all i ràpidament la ceba. Finalment, s’hi posa el tomàquet ratllat. Ha d’anar coent molt lentament i anar remenant fins que quedi confitat.
Un cop fet el sofregit, es posa a la cassola el bacallà, les carxofes, els cigrons, una fulla de llorer i es cobreix generosament amb caldo de coure els cigrons. Ha de fer el xup-xup una mitja horeta a foc molt lent i movent la cassola de tant en tant perquè no s’enganxi. Si cal, s’hi afegeix suc de cigrons calent. Quan faltin una 10 minuts per acabar la cocció, s’hi posa la picada, que es pot deixatar amb una mica de caldo de cigrons. Aquest és el moment de tastar-ho i, si cal, rectificar de sal.