dissabte, 6 de març del 2010

Ara va de bó ... i començo amb tiberi


Després de remenar i descobrir el funcionament del blog, he tret les tonteries que hi havia penjat i em poso a la feina. He de donar les gràcies als Areny@utes, que m'han introduït en la blogosfera i han aconseguit que perdi el pànic a tot el que hi té a veure. He d'acabar de donar forma al blog. Tot arribarà. De moment, una recepta de cuina (en publicaré moltes perquè cuinar és una de les meves dèries)

Ara que estem en plena quaresma, una recepta molt pròpia d'aquestes dates. En aquest cas, l'artista cuinera és una amiga meva: la Pepita Ginesta, que fa un bacallà amb cigrons i carxofes de pecat mortal.
Per a quatre persones.

Ingredients: 16 talls mitjanets de morro de bacallà dessalat, 4 carxofes grosses o 6 si són més aviat petites, 400 gr. de cigrons cuits, ¾ de l de caldo de coure els cigrons, 1 ceba mitjana ratllada, 1 tomàquet gros ratllat, 1 all picat, ½ pebrot vermell a daus petits (opcional), 1 fulla de llorer, farina, oli d’oliva extra verge. Per a la picada: 2 alls, un grapadet d’ametlles torrades, julivert.

Preparació: es netegen les carxofes i es parteixen a trossos mitjanets. Es salen una pensament i es fregeixen una mica en una paella amb oli abundant (que no es coguin massa ni es torrin). Es reserven sobre paper de cuina perquè absorbeixi l’oli sobrer.

En aquest mateix oli (si hi han quedat restes de carxofa es poden colar perquè no es cremin) es fregeix el bacallà enfarinat (espolsar-lo bé abans de posar-lo a la paella perquè no hi hagi un excés de farina). No ha de coure gaire. El foc ha de ser bastant viu i cal anar en compte perquè el bacallà esquitxa molt. En realitat, el que estem fent és segellar-lo, o sigui, voltar els talls d’una crosta per evitar que perdin amorositat i la deliciosa gelatina de la pell del bacallà. Un cop fregits, els talls també es reserven sobre paper de cuina.

En una cassola es fa un sofregit amb la ceba i el tomàquet ratllats i l’all picat. Si es vol, s’hi pot afegir pebrot vermell. En aquest cas, la cocció ha de ser per aquest ordre: primer el pebrot, unes quantes voltes i s’hi afegeix l’all i ràpidament la ceba. Finalment, s’hi posa el tomàquet ratllat. Ha d’anar coent molt lentament i anar remenant fins que quedi confitat.

Un cop fet el sofregit, es posa a la cassola el bacallà, les carxofes, els cigrons, una fulla de llorer i es cobreix generosament amb caldo de coure els cigrons. Ha de fer el xup-xup una mitja horeta a foc molt lent i movent la cassola de tant en tant perquè no s’enganxi. Si cal, s’hi afegeix suc de cigrons calent. Quan faltin una 10 minuts per acabar la cocció, s’hi posa la picada, que es pot deixatar amb una mica de caldo de cigrons. Aquest és el moment de tastar-ho i, si cal, rectificar de sal.

Bon profit!

1 comentari:

  1. mmmmmmmmmmmmm quina bona pinta, només de llegir la recepta ja sento l'olor....gracies per la recepta.

    ResponElimina